Dişteki siyah lekeler, dişte meydana gelen siyah lekeler kişinin özgüveninin ve gülümsemesinin önüne geçen büyük bir engeldir. Dişte oluşan lekelere çözüm bulunmadığı takdirde rahat bir gülüş sergilenemez. Dişlerde siyah lekeler genetik olabileceği gibi, birçok etkene bağlı olarak da gelişebilir. Dişlerdeki siyah lekeler, teknolojik imkanlar kullanılarak ya da ev yöntemleriyle tedavi edilebilir.
Dişteki siyah lekeler nasıl oluşur?
Dişteki siyah lekelerin sebebi oldukça farklıdır. Yaşlılığa bağlı gelişen lekeler, yiyecek-içecek kaynaklı lekeler, diş travmaları, eski diş protezleri-kaplamaları, diş dolgularının oluşturduğu lekeler, kullanılan ilaçlara bağlı gelişen lekeler dişte siyah leke oluşumunun en önemli sebepleri arasındadır. Bunların yanı sıra florit olarak adlandırılan mineralin çok fazla alımı, demir içeren vitamin haplarının kullanımı da dişte siyah lekelerin oluşumuna yol açabilir.
Dişteki siyah lekeler nasıl geçer?
Dişteki siyah lekeler genellikle uygun bir diş temizliği sayesinde geçebilir. Diş temizliği ev ortamında ya da diş hekimi tarafında uygulanabilir. Dişte siyah lekeler için zamanında önlem alınmadığında bu lekeler tartara ve diş taşlarına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda temizliğin daha ayrıntılı yapılması gerekir. Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra dişteki siyah lekeler için polisaj olarak tanımlanan ve leke giderici özelliği olan bir macun kullanılarak dişler temizlenir. Eğer polisaj yöntemiyle dişlerde istenilen beyazlık sağlanamıyorsa, dişte bir çürük söz konusu olabilir ve bu çürük dişte mine tabakasına derinlemesine işlemiş olabilir. Dişte çok daha derin olan siyah lekeler için bleaching olarak tanımlanan diş beyazlatma tekniği uygulanabilir.
Dişteki siyah lekeler için tedavi yöntemleri
Power Blaeching: Dişteki siyah lekeler için uygulanacak bleaching yöntemi Uzman diş hekimi tarafından, teknolojik aletler kullanılarak gerçekleştirilir. Bu aletler diş temizliği için özel olarak üretilmiştir. Diş temizleme sırasında hasta ağrı ya da acı hissi yaşamaz. Ağrı ve acıyı engellemek için uygulama öncesi uyuşturucu özelliği olan sprey kullanılarak bölge uyuşturulur. Uygulama yaklaşık olarak yarım saat içinde tamamlanır. İşlem ışık ve jel sayesinde yapılır. Dişte siyah lekeler bu yöntem sayesinde giderilebilir. Başarılı bir tedavi seçeneği olduğu için çok sık tercih edilir.
Home Blaeching: Dişteki siyah lekeler için tedavi ev ortamında da yapılabilir. Uzman doktor hasta için özel ağızlık hazırlar. Tedavi jel kullanılır. Her bir uygulama arasında bir hafta olur. Dişteki siyah lekeler bu tedavi sayesinde giderilebilir. Hastaya özel olarak hazırlanan ağızlık günde 4-8 saat arasında kullanılır. Tedavinin nasıl yapılacağı hakkında doktor hastayı ayrıntılı olarak bilgilendirir.
Dişteki siyah lekeler için uygulanan tedavilerin başarı oranı hastanın diş yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Uygulanan tedavi 6-12 ay arasında etkisini korur. Etkinliği arttırmak amacıyla diş bakımına özen gösterildiğinde bu süre daha da uzayabilir. Tedavilerden sonra iki hafta diş renginde değişikliğe yol açabilecek yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Dişteki beyaz lekeler için uygulanan tedavilerin yan etkileri var mıdır?
Diş lekesi tedavisinde kullanılan solüsyonlar doğru bir şekilde kullanıldığında dişler ve hasta üzerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmaz. Kullanılan solüsyonlar ağız içi ve dişlerde geçici olan hassasiyete neden olabilir. Kişi sıcak-soğuğa karşı hassaslaşabilir. Yaşanan hassasiyet 2 günden fazla sürüyorsa doktora başvurulmalıdır. Bu konu için doktor özel diş macunları, jeller ya da florür tavsiye edebilir.