Yüzde kırmızı lekeler, yüzde ve vücutta farklı alanlarda oluşan kırmızı lekeler genelde alerjik reaksiyon sonucu meydana gelir. Deterjan, kimyasal maddeler, ev temizlik ürünleri, sabun, kozmetikler gibi bazı ürünler yüzde kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı oluşan kırmızı lekeler birkaç saat içinde kendiliğinden geçer. Ancak inatçı ve yayılan lekeler, akne, böcek ısırığı, uyuz, kızamık gibi nedenlerden dolayı oluşabilir.
Yüzde kırmızı lekeler, cildin renk dengesini ayarlayan melanin pigmentlerinde oluşan bir bozukluk nedeniyle de oluşabilir. Ayrıca yüzde kırmızı lekeler damarların genişlemesi sebebiyle kanın bölgede toplanması sonucu da oluşabilir. Yüzde kırmızı lekeler uzmanlar tarafında lezyon ya da deri deformasyonu olarak isimlendirilir. Melanin pigmentleri haricinde yüzde kırmızı leke oluşum nedenlerini inceledikten sonra yüzdeki kırmızı lekelerin nasıl giderileceği hakkında bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Yüzde kırmızı lekeler neden oluşur?
Akne: Ciltte bakterilerin birikmesi sonucu ortaya çıkar. Henüz başlangıç aşamasında olan akneler yüzde kırmızı lekelere neden olur.
Böcek ısırıkları: Sivrisinek gibi bazı böceklerin sokması tek bir noktada kızarıklığa değil, ısırılan bölgeye yayılmış kızarıklığa neden olabilir. Böcek ısırığı sonucu oluşan kırmızı lekelerin bulunduğu alan kaşınabilir. Bu sebepten dolayı oluşan lekeler birkaç saat içinde kendiliğinden kaybolabilir. Ancak kaybolmuyor ve yayılıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kızamık: Vücudun enfeksiyona maruz kalması sonucu oluşan, 10-12 gün içinde ortaya çıkan ve yüz bölgesinden başlayarak tüm vücutta kırmızı lekelerin oluşmasına yol açan bir rahatsızlıktır. Tedavisi mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır.
Güneş alerjisi: Güneş ışığına uzan süre maruz kalmak ve önlem almamak yüzde kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Güneş ışınlarından korunmak için yüksek faktörlü güneş kremleri kullanarak cildin korunması gerekir.
Doğum izleri: Doğum izi, doğumdan sonra özellikle yüz bölgesinde görülen lekelerdir. Bazen doğumdan hemen sonra değil yıllar içinde gelişebilir.
Hava şartları: Soğuk, rüzgarlı ve kuru havalara maruz kalmak yüzde kırmızı lekelerin oluşmasına yol açabilir. Özellikle banyodan sonra soğuk havaya çıkmak lekelerin artmasına neden olabilir.
Yüzdeki kırmızı lekeler nasıl geçer?
- 2 tane havuç yıkandıktan sonra suyu sıkılır. Elde edilen havuç suyuna bir miktar zeytinyağı ve killi toprak eklenir. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırılarak günde bir defa kırmızı lekelerin bulunduğu bölgelere sürülür.
- 1 tane limon ve elmanın suyu sıkılarak her iki sıvı birbiriyle karıştırılır. Üzerine çok az süt ve zeytinyağı eklenir. Malzemeler tekrar karıştırıldıktan sonra hafif ısıtılır. Isınan maske yüzde kırmızı lekeler üzerine sürülür. Sürme işlemi masaj hareketleriyle yapılmalıdır. 1 saat bekletildikten sonra yıkanır. Her gün ya da gün aşırı uygulanabilir.
- 1 tane limonun kabuğu rendelenir. Üzerine 1 tane yumurta beyazı eklenip iyice çırpılır. Eğer krem kıvamı gibi yoğun bir maske elde edilmezdiyse bir miktar daha limon kabuğu rendesi eklenebilir. Hazırlanan maske yüzde kırmızı lekelere sürülerek 1 saat bekletilir. Bir saat sonunda yüz bol suyla yıkanır. Her gün uygulanabilecek bir maske tarifidir.
- 1 tutam maydanoz, 4 tane mantar ve 1 salatalık çok ince doğranarak uygun bir tavanın içinde buluşturulur. Tava ocağa alınıp malzemeler pişirilir. Pişen karışım gece yatmadan önce yüzde bulunan kırmızı lekelerin üzerine sürülüp sabaha kadar bekletilir.
- 2 şeker kaşığı kantaron yağı ve 2 şeker kaşığı kudret narı iyice karıştırılır. Elde edilen maske yüzde kırmızı lekelerin üzerine sürülerek bekletilir. 15 gün süreyle her gün uygulandığında yüzde kırmızı lekeler gözle görülür şekilde yok olmaya başlayacaktır.