Bebeklerde Kırmızı Lekeler Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Bebeklerde Kırmızı Lekeler Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kırmızı Lekeler

Bebeklerin cildi oldukça hassastır ve dış dünyaya karşı korunmasızdır. Bu nedenle, birçok virüse karşı savunmasız hale gelirler. Anne sütü ile bağışıklık sistemini ne kadar güçlendirmeye çalışsak da bazı hastalıklar ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. Çocukluk dönemlerinde hijyen koşullarını tam olarak yerine getirememeleri, kreş ve okul gibi kalabalık ortamlarda bulunmaları da virüslerden korunmayı daha da zorlaştırmaktadır.

Virüslerin yayılması genellikle öksürük ve hapşırık esnasında havaya saçılan tükürük ile gerçekleşir. Hastalıkların büyük bir çoğunluğu, gelişmiş ülkelerdeki aşılama yöntemleri ile hiç görülmezken, aşılama konusunda yetersiz ülkelerde ise sıklıkla görülmektedir. Bebeklik dönemlerinde görülen ve kırmızı lekelerle kendini gösteren bazı hastalıklar şunlardır:

Roseola Infantum

Roseola Infantum, bebeklerde 6-24 ay arasında sıkça görülür. Soğuk algınlığı şeklinde başlar ve ateş yükselmesiyle devam eder. Maksimum beşinci günden itibaren ateş sona erer ve göğüste, sırtta ardından eller ve ayaklarda küçük kırmızı-pembe kaşıntı olmayan kabarık ya da düz lekeler görülür. Kırmızı lekelerin görünümü 2-3 gün sürebilir. Boğaz ağrısı, iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Bulaşıcıdır.

El Ayak Ağız Hastalığı

El Ayak Ağız Hastalığı, özellikle yaz ve bahar aylarında görülmektedir. Ateşle kendini gösterir. Ağız bölgesinde ağrılı olan yaraları, kaşıntı yaratmayan kızarıklıklar takip eder. El, ayak ve bacaklarda kırmızı kabarcıklar görülür.

Egzama

Egzama'nın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle beraber, doğrudan cilde temas eden kimyasallardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Cilt üzerinde kırmızı, hafif kabarık döküntüler şeklinde görülür. Kaşıntıya neden olup bulaşıcı değildir.

Kurdeşen

Kurdeşen, bebeklerde mevsimine göre uygun giysi giydirilmemesi durumunda genellikle ortaya çıkar. Vücudun herhangi bir yerinde görünen kırmızı lekelerdir. Uzun süreli tedavi gerektirebilir. Eğer kızarıklıkların bulunduğu bölgelerde şişme ve bebekte solunum güçlüğü fark edilirse derhal sağlık kurumuna başvurmak gerekir.

Pişik

Pişik, kalın giydirilen bebeklerde ve sık bez değiştirilmeyen, dışkı ile cildin temasının uzun sürmesi nedeniyle ortaya çıkar. Pişik tehlikesine karşı bebeklerin sık sık altlarının değiştirilmesi, diğer bölgelerin de temiz ve kuru tutulması, rahat ve bol giysilerin giydirilmesi gerekir.

Şarap Lekeleri

Şarap Lekeleri, genellikle yüz bölgesinde görülen ve kılcal damarların irileşmesiyle ortaya çıkan kırmızı şarap rengini anımsatan rahatsızlıktır. Aynı zamanda beyinle ilgili bir rahatsızlığın habercisi de olabileceğinden, tedavi için geç kalmamak ve bir uzmana danışmak önemlidir.

Ek olarak, bebeklerde görülen kırmızı lekelerin altında yatan nedenlerin doğru teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi için mutlaka bir çocuk doktoruna danışmak gereklidir. Bebeklerin hassas cilt yapısı ve bağışıklık sistemleri göz önünde bulundurularak, hijyen ve bakım konularında dikkatli olunmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Suna Dumankaya Cilt Lekeleri Tarifi ve Malzemeleri

Suna Dumankaya Cilt Lekeleri Tarifi ve Malzemeleri

Beyinde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Deride Lekeler Neden Olur?

Deride Lekeler Neden Olur?

Hamilelikte Yüzde Oluşan Lekeler Nasıl Geçer?

Hamilelikte Yüzde Oluşan Lekeler Nasıl Geçer?

Çil Lekeleri Nasıl Geçer?

Çil Lekeleri Nasıl Geçer?

Güncel

Akciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Akciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sarı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Sarı Leke Belirtileri ve Tedavisi