{ "title": "Yüzde Güneş Lekesi", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/Yuzde-Gunes-Lekesi-62.jpg", "date": "19.01.2024 17:56:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yüzde güneş lekesi, uzun süre güneş ışığına maruz kalan ciltte oluşan, renkleri açıktan kahverengine kadar giden lekelerdir. Bu lekeler doğuştan olmaz. Melazma olarak tanımlanan yüzdeki güneş lekeleri, sonradan oluşur. Yüzde güneş lekesi kadınlarda erkeklerden daha fazla olur. Genellikle lekeler yüzde iki taraflı ve simetrik olarak oluşur. Güneş lekeleri histolojik bakımdan derin, karışık ve yüzeysel tipte olur. Yüzeysel olan lekeler tedaviye daha olumlu yanıt verir. Hormon tedavisi, gebelik, güneşlenme, doğum kontrol hapı kullanma yüzde güneş lekesi oluşumunu tetikler. Toplumda yaygın şekilde görülen bu sorun, genç bayanlarda daha fazla görülür. Ayrıca koyu renk cilt yapısı olanlarda sıklıkla rastlanır. Bunun nedeni kesin olarak bilinmez. Yüzde güneş lekesi bulunan kişilerde genellikle tiroit hastalıkları da görülebilir. Buna rağmen aralarındaki bağlantı kesin olarak bilinmemektedir.

Yüzde güneş lekesi daha çok yanaklarda, üst dudak ve alında gözlenir. Çenede nadiren oluşur. Ciltten daha koyu renkte, düzensiz ve sınırlı kabarık olmayan lekeler halinde oluşum gösterir. Güneş lekesi derin tipte olursa mavi gri, karışık tipte olursa kahve gri renkte olabilir. Yüzde güneş lekesi genellikle yazın ve solaryuma girdikten sonra koyulaşabilir. Ultraviyole lamba Wood's Lamb ile güneş lekesinin derinliği bulunabilir. Bununla leke belirgin hale gelirse yüzeysel olduğu, belirgin olmazsa derin leke olduğu belirlenebilir. Melazmalı yani güneş lekesi olan kişilerin devamlı olarak güneşten koruyucu geniş spektrumlu krem kullanması, solaryum gibi yapay ışıklardan uzak durması gerekir. Ayrıca ihtiyaç olmadıkça doğum kontrol hapı, hormon ilacı da kullanmamaları gerekir.

Yüzde güneş lekesi tedavisi nasıl yapılır?

Yüzdeki güneş lekeleri için haricen kullanılan leke kremleri, antioksidan haplar, kimyasal peelingler, lazer tedavileri bazen tek olarak, bazen de birlikte kullanılır. Bu sorunu olan kişilerin her mevsim 4 saatte bir 30 faktörlü güneşten koruyan krem kullanmaları gerekir. Buna rağmen irekt güneşe çıkmamaları, gölge yerleri tercih etmemeleri, gözlük ve şapka kullanmaları gerekir. Güneş lekesi tedavisinde agresif tedavilerden kaçınmak daha doğrudur. Aksi halde lekeler tetiklenebilir. Yüzde güneş lekesi tedavi yöntemleri ise;

Lazer tedavileri: bu yöntemle yüzde güneş lekesi tedavisinde lazer soyarak ya da renk hücrelerini tahrip ederek etkili olur. Bunun için kullanılan çeşitli lazerler vardır. Fakat tedavi dikkatli uygulanmalıdır. Güneş lekeleri artabilir ya da yeniden tekrarlayabilir.

Güneş lekesi kremleri: Lekelerin tedavisinde ilaçlar genellikle krem şeklindedir. Krem içerikleri farklı mekanizmalarla etkisini gösterir. Bu mekanizmalar ise;
Yüzde güneş lekesi için kimyasal peeling: Güneş lekesi tedavisi için TCA peeling ile meyve asitli peelingler kullanılmaktadır. Tedavi 1-4 hafta arayla yaklaşık 5 seansta tamamlanır. Cildi yenileyerek, leke ilaçlarının daha kolay emilmesini sağlayan kimyasal peelingler, koyu cildi olanlarda daha dikkatli yapılmalıdır. Bu tedavi ciltte derine etkili olursa, lekeler artabilir.

Mezoterapi ve PRP tedavisi: Güneş lekesi tedavisinde cilt altına az oranda glutation, C vitamini, pyrüvic, transexamic asit gibi maddeler enjekte edilir. Bunlar yüzde güneş lekesi rengini açabilir. Bu tedavi yüzde güneş lekesi için diğer tedavilerden olumlu yanıt alınamadığı takdirde tercih edilebilir. PRP yöntemiyle lazer tedavisi birlikte uygulanırsa, yüzde güneş lekesi tedavisi daha başarılı olur. Bu yöntemler birlikte aynı zamanda cildin genç görünümüne katkıda bulunur.
" } ] }