{ "title": "Yaşlılık Lekeleri", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/yaslilik-lekeleri.jpg", "date": "20.01.2024 14:06:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Yaşlılık lekeleri, tıpta lentigo olarak tanımlanmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ciltte etkili olan bu lekeler halk arasında yaşlılık lekesi olarak tanımlanır. Özellikle 45-50 yaşındaki kişilerde etkili olmaya başlar ve giderek sayıları artar. Aslında ciltte olan renk bozukluğundan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bazen otuzlu yaşlardaki kişileri bile etkileyebilir. Rahatsızlığın temelinde ciltteki en üst tabakada kahverengi olan pigment lipofuzsin birikimi yatar. Önce kahverengi renkte, büyüklüğü 1-2 cm olan lekeler oluşur. Daha çok açık tenli kişileri etkiler. Özellikle burun ve burun çevresi ile ellerin üzeri bu lekelerden nasibini alır. Ancak yaşlılık lekeleri kansere döner diye bir endişeniz olmasın. Böyle bir risk oldukça nadirdir. Sadece görsel olarak sizleri rahatsız eder. Ancak tedbiri elden bırakmamak her zaman iyidir.

Yaşlılık lekeleri neden oluşur?

Lekelerin oluşma nedenleri arasında en fazla etkili olanı cildin uzun süre güneşe maruz kalması yani ultraviyole ışıktan etkilenmiş olması gelir. Bu etkiyle ciltte oluşan serbest radikaller, cildin en üst tabakasındaki pigmentlerin yoğunlaşmasına yol açar. Bu etkiye maruz kalan ciltte kahverengi lekeler oluşmaya başlar. Yaşlılık lekelerinde güneş ışığından kaynaklanmış olanlar oldukça fazladır. Güneş yanığı ciltte özellikle omuzlarda, sırt ve vücudun diğer alanlarında deri soyulmasına sebep olur. Bundan sonra lentigo oluşur. Nadiren yaşlılık lekeleri keratoza dönüşürse, cilt kanseri riski olabilir. Bu nedenle lekelerin dermatoloğa gösterilmesi tavsiye edilir.

Yaşlılık lekelerinden korunma

Öncelikle cildin güneş ışığından korunması önemlidir. Bu önlem yaşlılık lekelerinin artmasına engel olur. Kişilerin alkol ve sigara kullanması da lekelerin oluşumunda etkisi vardır. Çünkü vücuttaki serbest radikaller bu yolla da artabilir. Benzpyren maddesi sigaranın içeriğinde bulunur. Bu ciltteki lipofuzsin birikmesine yol açar. Yani kahverengi pigmentler sayıca artar. Ciltteki yaşlılık lekelerini geçirmek için tıbben bazı uygulamalar bulunmaktadır. Fakat öncelikle lekelerin melanom olmadığı konusunda bir tanı yapılmalıdır. Çünkü bu durumda farklı tedaviler uygulanacaktır. Ayrıca bazı bitkisel uygulamalarda yaşlılık lekelerinin giderilmesinde etkili olabilir.

Yaşlılık lekelerinde kullanılan bitkisel çözümler

Soya fasulyesi: 6 yemek kaşığı soya fasulyesini 2 su bardağı klor içermeyen suyun içinde kaynatın. Bunu kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kaynatın. Bu sürede biraz suyunu çekecektir. Ancak size lazım olan sadece 1 kahve fincanı olduğundan, bu önemli değil. Ayrıca kaynama sırasında su kırmızı bir renk almalıdır. Bu suyu süzerek, pamukla yaşlılık lekelerinin üzerine uygulayın. Haftada 3 defa bunu yapmalısınız. Ayrıca 1 ay süreyle buna devam etmelisiniz.

Limon ve sirke: 1 tatlı kaşığı kadar sirke ile 1 tatlı kaşığı limon suyunu iyice karıştırın. Bunu kâsede 5 dakika bekleterek, ciltteki yaşlılık lekelerinin üstüne sürün. Yine haftada 3 defa, 1 ay kadar bunu uygulayın. Yaşlılık lekeleri için oldukça kolay bir çözüm olduğundan, bunu uygulamanızı tavsiye ederiz. Kürü her defasında taze olarak hazırlamalısınız.
" } ] }