{ "title": "Vücutta Beyaz Lekeler", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/Vucutta-Beyaz-Lekeler-71.jpg", "date": "21.01.2024 00:38:00", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vücutta beyaz lekeler, farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Genetik, çevresel etkenler, bazı hastalıklar vücutta beyaz lekelere yol açabilir. Her zaman tehlikenin habercisi olmasa da bazı durumlarda tehlike oluşturabilir. Vücutta oluşan leke, ağrıya neden olmuyor ya da yayılım göstermiyorsa zararlı değildir. Ancak lekenin neden kaynaklandığını tespit etmek için bir doktora başvurulması gerekir.

Vücutta beyaz lekeler neden olur?

Vitiligo (Ala hastalığı): Cilde rengini veren pigmentlerin azalması vücutta beyaz lekelerin oluşmasına sebep olur. Melanin salgısının azalması zamanla vücudun farklı alanlarında beyaz leke oluşumuyla kendini gösterir. Vitiligo hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Fakat genetik yatkınlık ve stresin hastalık üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Hastalığın bulaşıcı özelliği yoktur. Fakat kişi üzerinde estetik kaygı yaratan ciddi bir rahatsızlıktır. Vücuttaki beyaz lekeler vitiligo sebebiyle oluşuyorsa henüz rahatsızlık başlangıç aşamasındayken doktora başvurularak hastalığın ilerlemesi önlenebilir. Bu nedenle oluşan beyaz lekeleri tam olarak geçirecek bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. Neem yaprağı vitiligo hastalığında alternatif olarak kullanılabilir.

Nevus Depigmentozus: Tıpkı vitiligo hastalığında olduğu gibi melanin salgısından kaynaklanır. Hastalık ilerleyici özellikte değildir. Vücudun belirgin bazı noktalarında benek şeklinde beyazlamalar görülür. Bazı hastalarda doğuştan kaynaklandığı gibi sonradan da oluşabilir. Hastalığın etkilediği bölgelerdeki tüylerde beyaz olur. Kesin bir tedavi metodu bulunmamaktadır.

İdiopatik Guttate Hipomelanozu: Pigmentasyon yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan hastalık, melanin salgısının ciddi anlamda azalması sonucu oluşur. Daha çok ön baldır, ön kol gibi alanlarda yaygın görülür. Beraberinde yüz, boyun ve omuzda da lekeler görülebilir. Beyaz tenli kişiler hastalığa karşı daha riskli olsa da esmer kişilerde de rahatsızlık görülebilir. Lekelerin tedavisi için kriyoterapi, greft, tropikal steroidler kullanılabilir.

Tinea versicolor: Mantar enfeksiyonu olarak bilinen hastalık sebebiyle vücutta beyaz lekeler oluşabilir. Lekeler yaz aylarında ve nemli ortamlarda daha belirgin olur. Vücudun genelini kaplayabilen lekeler, tek bir alanla da sınırlı kalabilir. Yüz, kol, sırt en çok leke oluşan alanlardır.

Pitiryazis Alba: Çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Daha çok yüz bölgesinde beyaz lekelerin oluşmasına sebep olur. Lekelerin kurudur ve oluştuğu alanlarda kepek tarzı dökülmeler gerçekleşir. Pitiryazis alba melanin hücrelerinin aşırı çalışması sebebiyle oluşur. Sıcak ve nemli ortamlar hastalığı tetikleyen etkenlerdir. Nemlendirici kremler tavsiye edilebileceği gibi, yaygın lekeler için lazer tedavisi kullanılabilir.

Vücutta beyaz lekeler için bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Turp: Turp tohumu kullanılarak vücuttaki beyaz lekelerin giderilmesi ya da görünümünün azalması sağlanabilir. 25 gram turp tohumu havan yardımıyla un haline gelene kadar ezilir. Ezilen turp tohumu üzerine 1 tatlı kaşığı sirke ilave edilerek karıştırılır. Karışım hamur kıvamına geldiğinde vücuttaki beyaz lekeler üzerine sürülüp 30 dakika bekletilerek ılık su yardımıyla temizlenir. Turp tohumu haricinde vücuttaki beyaz lekeler için turp yapraklarından da faydalanılabilir. Turp yaprakları ezilerek yine sirkeyle karıştırılarak hamur kıvamında bir karışım elde edilir. Karışım bir gün boyunca oda sıcaklığında bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca beyaz lekelere uygulanarak 60 dakika bekletilir.

Zerdeçal: Zerdeçal ciltte oluşan beyaz lekeler için kullanılabilir. 2 tatlı kaşığı zerdeçal, 250 ml hardal yağıyla homojen şekilde karıştırılır. Hazırlanan hamur kıvamındaki karışım beyaz noktalara günde iki defa tatbik edilir. Etkili sonuç için sabırla bir yıl boyunca uygulanmalıdır.

Lahana kürü: Beyaz lahana yaprağı iyice ezilerek suyu çıkarılır. Elde edilen su beyaz noktaların bulunduğu alanlara sürülür. Bir süre bekletildikten sonra ılık suyla temizlenir. Lahana yaprağı haşlandıktan sonra elde edilen suyu beyaz lekelere sürüldüğünde de etkili olur.

Zencefil: Aynı ölçülerde kırmızı kil ve zencefil suyu bir kabın içinde harmanlanarak hamur kıvamında bir karışım elde edilir. Karışım beyaz lekelerin bulunduğu alanlara sürülerek 15 dakika bekletilerek yıkanır.
" } ] }