{ "title": "Tırnaktaki Beyaz Lekeler", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/Tirnaktaki-Beyaz-Lekeler-42.jpg", "date": "19.01.2024 02:54:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tırnaktaki beyaz lekeler, tırnak birçok hastalığa maruz kalan bir yapıdır. Tırnakta batması, tırnak mantarı, kırılma, beyaz ya da siyah lekeler bu hastalıklara verilebilecek örneklerdir. Tırnaktaki beyaz lekeler, çizgi şeklinde, nokta halinde, tırnağı tamamen kaplayacak kadar geniş olabilir. Tırnaktaki beyaz lekelerin tıpta karşılığı lökonişi'dir. Tırnaktaki beyaz lekeler bir hastalık olarak kabul edilmez. Basit bir beslenme yetersizliğinden kaynaklanabileceği gibi bazı durumlarda ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Tırnaktaki beyaz lekeler ne de olur?

Alerjik reaksiyon: Tırnakta beyaz leke oluşumuna bazı kozmetik ürünlerin neden olduğu alerjik reaksiyonlar yol açabilir. Besleyici yağlar, parlatıcılar, ojeler, aseton ya da tırnağın maruz kaldığı diğer kozmetik ürünler alerji nedeniyle tırnaktaki beyaz lekelere sebep olabilir.

Protein eksikliği: Tırnaktaki beyaz lekeler eğer yatay ve şerit şeklinde oluşmuşsa bu protein eksikliğinin göstergesi olabilir. Aynı şekilde karaciğer problemlerinde de buna benzer bir görünüm fark edilebilir. Tırnak lekesinin protein eksikliğinden kaynaklandığını öğrenebilmek için diğer elle tırnak sıkılır. Eğer leke sıkma eylemiyle kayboluyorsa bu protein eksikliği var demektir.

Çinko eksikliği: Vücutta belli oranda çinko bulunur. Eğer bu çinko oranı yetersizse tırnaktaki beyaz lekelere yol açabilir.

Kalsiyum eksikliği: Kalsiyum eksikliğinin tırnakta beyaz lekeye neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmasa da kalsiyum eksikliğinin beyaz lekelere yol açtığı bilinmektedir.

Tırnak yaralanması: Tırnağa ya da tırnak köküne alınan bir darbe tırnaktaki beyaz lekelere yol açabilir. Leke darbe alındıktan hemen sonra oluşmaz. Birkaç saat sonra oluşabilir. Sık sık tekrarlanan manikürde tırnak yaralanması ve beyaz lekelere yol açabilir.

Tırnak mantarı: Tırnak mantarında başlangıç aşamasında tırnaklarda beyaz ya da sarı ufak lekeler olabilir. Bu lekeler zamanla büyüyerek tırnağı kaplayabilir.

Karaciğer hastalıkları: Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıkları tırnaktaki beyaz lekelerin oluşumuna neden olabilir.

Böbrek hastalığı: Böbrek hastalıkları tırnakta beyaz ya da pembemsi lekelerin gelişmesine yol açabilir. Böbrek yetmezliği, böbreğin iflas etmesi sebebiyle tırnağın tamamı beyazlaşabilir.

Kansızlık: Kansızlık ve demir eksikliği de tırnakta beyaz leke gelişimine sebep olabilir.

Kullanılan ilaçlar: Tırnaktaki beyaz lekeler bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Bazı ilaçlar vücut yapısını bozabilir. İlaç kullanımından sonra tırnaklarda beyaz leke oluşmuşsa doktora danışılarak ilaç değişikliğine gidilebilir.

Tırnaktaki beyaz lekeler nasıl geçer?

Tırnakların ve parmakların nemli tutulması beyaz leke oluşumunu önleyebilir. Nemlendirmek amacıyla E vitamini içeren losyonlar ya da kremler tercih edilebilir. Tırnakta oluşan beyaz lekeler eğer bir rahatsızlığın belirtisi değilse tırnak uzadıkça kaybolacaktır. Tırnak kesilirken acele edilmemelidir. Leke henüz kesilecek yere gelmemişse tırnağı yaralamaktan kaçınılmalıdır. Kesmek için acele edildiğinde tırnak yatağı yaralanabilir.

Tırnaktaki beyaz lekeler beslenme yetersizliği nedeniyle oluşabileceğinden beslenmeye dikkat edilmelidir. Özellikle, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, badem, susam gibi besinlerin tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bu tür besinler kalsiyum bakımından zengindir. Bunların yanı sıra, C vitamini, çinko, demir, sülfür içeren besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Tavuk ciğeri, kuruyemişler, yulaf, tahıl, lifli besinler, meyveler, taze fasulye, istiridye, ıspanak gibi besinler tüketilmelidir. Tırnaktaki beyaz lekeler, düzenli bir beslenme programı sayesinde kendiliğinden geçer. Özellikle haftada iki defa kahvaltıda yumurta tüketmek faydalı olur. Tırnaktaki lekeleri geçirmek için herhangi bir bitkisel reçete bulunmamaktadır. Çünkü tırnak yüzeyinden uygulanan işlemler lekelere nüfus etmez. Leke tırnağın iç kısmındadır. Bu nedenle tek tedavi yöntemi düzenli beslenmektir.

" } ] }