{ "title": "Sırtta Kahverengi Leke", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/Sirtta-Kahverengi-Leke-59.jpg", "date": "20.01.2024 11:59:30", "author": "Eren Çembertaş", "article": [ { "article": "Sırtta kahverengi leke; Kahverengi lekeler herkesin kabusudur. Özellikle sıcak yaz aylarında güneşe fazla maruz kalmaktan oluşan lekelerdir. Daha çok sırt bölgesinde rastlanan güneş lekeleri genellikle koyu kahverengi bir lekedir. Yüksek faktörlü koruma sağlayan güneş kremleri ve güneş yağları kullanarak oluşabilecek lekelenmeler büyük oranda engellemek mümkün olabilir. Çoğu kişi tarafından güneşten korunmak deyince sadece evden çıkıldığı zaman ya da denize gidildiğinde korumak gerektiği sanılıyor. Oysa bunu böyle algılamak yanlış bir düşüncedir. Güneşin zararlı ışınlarından her yerde korunmaya ihtiyacı vardır. Korumadığınız taktirde cilt kanserlerine dahi rastlayabilirsiniz. Buda sizin için kötü bir durum.

Bazen sırtta oluşan kahverengi lekeler

Ciddi manada tehdit etmezler. Fakat birtakım kozmetik sorunları sebep olabilir. Hatta bazı kişilerin sosyal yaşamını da etkileyerek bazı psikolojik sorunlara yol açabilir. Ciltte oluşan kahverengi lekeler bir sağlık sorunun göstergesi olmamasına karşı görüntü olarak çoğu insanı rahatsız eder. Buda lekelerden kurtulmak istemelerine neden olur. Sırtta kahverengi lekeler pul-pul beliriyor ise bu lekeler genellikle yaşlılığa bağlı olan lekelenmelerde olabilir. Deri hücrelerinde bulunan melamin birikiminin artması sunucu ile ortaya çıkar. Sırtta kahverengi lekelenmeler genellikle sağlık sorunu olarak algılanmasa da genç yaşlarda görülen insanlarda kahverengi lekeler başka sağlık sorunlarının habercisi olur. Bu sağlık sorunları karaciğer hastalığı olabilir. Eğer 50 yaş altındaysanız ve sırtınızda kahverengi lekeler oluşuyorsa, bu lekeler kalıcıysa mutlaka doktora baş vurun.

Sırtta kahverengi lekenin oluşmasında mantarın etkisi

Mantar enfeksiyonu olabilirsiniz. Cildinizin herhangi bir yerinde birikerek enfeksiyona neden olabilen bir hastalık türüdür. Sırtınızdaki mantarların rengi kahverengi ya da kırmızımsı bir renkte olurlar. Bağışıklık sistemi sorunları, hormonal bozukluklar ve yüksek nem gibi etkenler mantar hastalığının en bilindik sebebidir.
" } ] }