{ "title": "Sarı Leke Hastalığı", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/Sari-Leke-Hastaligi-48.jpg", "date": "19.01.2024 05:26:44", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Sarı Leke Hastalığı, makula dejeneresansı diye de adlandırılan yaşlılığa bağlı olarak gelişen bir göz rahatsızlığıdır. İleri yaştaki birçok kişide kronik, ilerleyen ve geri dönüşümsüz göz kaybına sebep olabilmektedir. Görme merkezi, yaşa bağlı olarak bozulur ve bulanır. Bu bulanma gözün arkasındaki küçük bir bölge olan makulanın zarar görmesinden dolayı ortaya çıkar. Makula, gözlerinizin odaklandığı noktadaki ince detayları görmenize yardımcı olur. Sarı leke hastalığı, genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkar.

Sarı Leke Hastalığı Neden Olur?

Hastalıkta genetik faktörler önemli olduğu kadar, beslenme şekli, çevresel faktörler, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, sigara, hiper tansiyon ve şişmanlıkta hastalığın sebepleri arasındadır.

Sarı Leke Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

70 yaş üstü nüfusun 1/3'ünü etkileyen bu hastalığın en önemli belirtisi görmede bulanıklık, renklerde bozulma, bakılan alanın ortasında sis görülmesidir. Aynı zamanda çizgiler eğri ve çarpık görülür. Bu hastalık tamamen körlük yapmasa kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Kişi baktığı noktayı tam olarak göremediği için sokağa çıkamaz, araba, bilgisayar telefon kullanamaz. Karşısında duran kişinin yüzünü göremez ama kollarını ve bacaklarını görebilir. Göremedikleri için okuyup, yazamazlar.

Sarı Leke Hastalığı Çeşitleri

Sarı leke hastalığının 2 çeşidi vardır. Bunlar kuru ve yaştır. Kuru tip sarı leke hastalığında, görme yavaş yavaş ve yıllar süren bir süreçte azalır. Kuru tip, sarı leke hastalığı yaşayanların %90'ında görülür. Bu hastalara tedavi olarak koruyucu haplar verilir. Yaş tipi sarı leke hastalığı ise kanamalı seyreder ve kişinin görmesinin hızlı bir şekilde kaybolmasına neden olur. Yaş tipi tehlikeli olup, erken teşhis edilmesi için göz dibi muayenesi yapılması gerekir. Rutin göz muayenesinin yanı sıra, göz tomografisi çekilmesi de gerekebilir.

Sarı Leke Hastalığı Tedavi Çeşitleri

Sarı leke hastalığı tedavisinde amaç görmenin korunması ve görmede artış sağlamaktır. Yaş tipi sarı leke hastalığında göz içi ilaç enjeksiyonu tedavi olarak kullanılır. Aylık kontroller yapılır ve lezyonun aktif olduğu düşünülürse enjeksiyonlara devam edilir. Bir diğer tedavi ise Fotodinamik Tedavidir. Lazerle yapılan bu tedavi sonrasında 48 saat güneş ışığına çıkılmaması gerekir. Kuru tip sarı leke hastalığında koruyucu amaçlı olarak A, C, E vitaminleri, çinko ve omega 3 kullanılmaktadır.

" } ] }