{ "title": "Gözde Beyaz Leke", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/gozde-beyaz-leke.jpg", "date": "21.01.2024 06:02:20", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Gözde beyaz leke, oluşmasının birçok nedeni vardır. Bir o kadar da beyaz lekelerin çeşitleri de vardır. Gözün altındaki ve üstündeki oluşan beyaz yağ bezeleridir ve sıkılamazlar. Bu lekelerin meydana gelmesin sebebi yağlı ürünlerin çok kulanılması bu beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Bu yağ bezeleri, toplu iğne ucu kadar da olsa can sıkıcı bir yapıları vardır.

Bu beyaz lekelerin en birincil sebebi yağdır. Yüzümüze uyguladığımız kremler, kolesterol yüksekliği, aşırı yağlı cilt ve aileden gelen kalıtımsal nedenlerle bu lekeler oluşur. Bu beyaz lekelerin bir sebebi de kolesterol yüksekliğinde göz çevresinde ufak ufak beyaz noktalar oluşur. İşte bu noktaların önlenmesi için, aşırı yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Makyaj yaparken yağlı ürünlerden kaçınılmalı, yüzümüzü bol su ile yıkanmalıdır. Yağlı kremlerden de uzak durulmalıdır. Bu beyaz lekelerden kurtulmak için bitkisel yağlar kullanılmamalıdır. Zaten bu beyaz lekelerin nedeni yağlardır. Göz çevresindeki beyaz lekelerin tedavisi için iki yol vardır. Öncelikle doktora gidip bunun tedavisi için başvurulmalıdır. Burada önemli olan gittiğimiz Doktor alanında Uzman olması, çünkü bu noktalara iğneyle müdahale edilmemesi gerekir yoksa daha da çok yayılması söz konusudur. Bir diğer çözüm yolu da elma sirkesini kulak çöpü yardımı ile bu noktaların üzerine hafifçe baskı yapmadan, sonuç alana kadar birer gün aralıklarla sürünmesi gerekir.

Gözde oluşan bir diğer beyaz lekelerden birisi de keratitdir. Keratit; göz bebeğinin önünde yer alan korneada oluşan bir goz iltihabı ile oluşan beyaz lekelerdir. Korneada iltihap oluşmasının tek sebebi ise hasar girmesidir. Bütün yaşlarda görülür.

Keratit, kullandığımız kenslerin kalitesiz, kötü olması, uçuk, göz yüzeyinde görülen hastalıklar, travma, soguk algınlığı, kuru göz, gözyaşı kanal tıkanıklıkları, kötü hijyen, alerjik hastalıklar, yetersiz beslenme gibi sıkıntılar keratite neden olmaktadır. Keratit çeşitleri sebep olduğu sıkıntılara göre değişmektedir. Keratit belirtileri ise göz çevresinde ağrılar, gözlerde kızarıklık, bulanık görme, sulanma, ışığa hassasiyet ve sürekli çapaklanma görülür. Yabancı cisim kaçması ve darbe alması da beyaz lekelere sebep olur.

Keratit tedavisinde doktora gidilmelidir. Hastaların görme durumu değerlendirilir. Kornea yüzeyindeki hasarı gidermeye yönelik işlem yapılır. Bu lekeler oluşma sebebine göre lenslerden örnek alınması gerekir. Bu keratit hastalığında mantarlara karşı kullanılan damlalar verilmektedir. Keratit görmeye çok neden varsa acil müdahale edilmeli, hastaneye yatırılmalıdır. Hastanın gözü tedavi edilmeyecek kadar kötü ise antibiyotik tedavisi kulanılması gerekir. Keratit müdahale edilmezse görme kaybına yol açabilir. Gözde kalıcı beyaz lekelerde oluşabilir. Lekelere lazer ile müdahale edilebilir. Ancak görme kaybı çok dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Gözde beyaz lekelerin oluşmasının biri de diabetes mellitus hastalığı kaynaklı olmaktadır. Bu hastalık vücudun şekeri depolama ve kullanım şekli bozulması olarak bilinir. Bununla birlikte vücutta kan şekeri düzeyi artar, acıkma, aşırı susama, idrara çok sık çıkma ve gözde beyaz lekeler görülmesine neden olur. Gözde çıkan bu lekelerin sebebi retinanın kan damarlarındaki oluşan değişimler ve kan damarlarının hasarlanmış sonucu oluşmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde doktora gidilmelidir. Diyabetli olan kişilerde bu hastalığa dikkat etmeleri gerekmektedir.
" } ] }