{ "title": "Gebelikte Leke Gelmesi", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/Gebelikte-Leke-Gelmesi-97.jpg", "date": "20.01.2024 10:28:27", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Gebelikte leke gelmesi, Gebeliğin ilk başlangıcından itibaren ve sonuna kadar olan süreçte hiçbir kanama normal değildir. Kanama birkaç damla bile olsa az diye önemsemek yapılmaması gereken bir davranış biçimidir. Gebelik sürecinde oluşan her kanama mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur ve mutlaka doktorunuza kontrol olmanız gerekir. Doktorunuz zaten gerekli incelemeleri muayene, ultrason ve bazı tetkikler yaparak sizi gerekli şekilde bilgilendirecektir.

Gebelikte leke gelmesi ne anlama gelir?

Gebeliğin ilk 3 aylık dönemindeki süreçte kanamalar meydana gelir. Bu kanamaların nedenlerine bir göz atalım. Bu dönemde anne adaylarının pek çoğu böyle kanamalı bir dönem mutlaka geçirmiştir. Hamileliğin ilk belirtilerinden olan yerleşme kanaması rahimde gerçekleşen yerleşme anında kılcal bir damar çatlaması sonucunda oluşan lekelenme ve kanamadır. Yerleşme kanaması veya yerleşme lekesi, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi neticesinde oluşur. Yerleşme lekesi adet dönemiyle hemen hemen aynı tarihe denk geldiği için âdet kanaması ile karıştırılmaması gerekir. Det kanamasına kıyasla çok daha açık pembe renkli ve minik kanamalardır.

Asıl önemli olan gebelik sürecinde yerleşme kanamasından sonra oluşan kanamalardır. Yerleşme kanaması genellikle 4-6 haftalarda ortaya çıkar. 6. Haftadan itibaren oluşan her kanama için mutlaka doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Doktorunuz gerekli muayene sürecinden sonra sizi net olarak bilgilendirecektir. 6. Haftadan itibaren oluşan kanamalarda ve lekelenmelerde ultrasan muayenesine istinaden bebeğin kalp atışları duyuluyorsa endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.

Bazı kanamalar ise plasental tutunmanın kaybedilmesi sonucunda gerçekleşir. Bazen çok şiddetli kanamalarda bile bebek süreci sonuna kadar sağlıklı bir şekilde götürebilmektedir. Bazen de lekelenme ile başlayan ve âdet kanaması şeklinde artan kanamalar genellikle düşük habercisi olabilmektedir. Gebeliğin son zamanlarında oluşan lekelenmeler ise plasentadan kaynaklı sıkıntılar nedeni ile meydana gelmektedir. Yine gebeliğin son zamanlarında oluşan lekelenmeler doğumun başlayacağı anlamına da gelebilmektedir.
" } ] }