{ "title": "Gebelikte Kahverengi Leke", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/gebelikte-kahverengi-leke.jpg", "date": "21.01.2024 00:19:30", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "

Gebelikte Kahverengi Lekeler, Hamileliğin ilk üç ayı içinde çoğu anne adayında lekelenme, kanama görülür. İlk trimestirinde hafif kanama olan çoğu durumda, gebelik normal seyrini tamamlar. Kanamanın miktarı veya başka bulguların olup olmaması ile durumun ciddiyeti arasında bir bağlantı bulunmaz. Fakat bu belirtiler, daha fazla araştırma gerektirip gerektirmediği ile ilgili yol gösterici olacaklardır. Bu yüzden hastalar bir hekime başvurdukları zaman mutlaka kanamanın şeklini anlaşılır bir şekilde tarif etmeleri ve başka bulguların olup olmadığını belirtmeleri son derece önemli olacaktır.

Görülen buaçık renkli ve koyu kıvamdaki kokusuz akıntılar östrojen salgısının artmasıyla oluşur. Aslında bu akıntılar risk içermez. Fakat akıntı kötü kokulu aynı zamanda kırmızı, sarı ya da kahverengiyse, idrar yaparken yanma varsa genital sistemde enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu hassas dönemde kahverengi leke veya akıntı gelmesi normal olmayabilir.

Bu gebelik döneminde çokça karşılaşılan bir durumdur. Genelde tuvalet ihtiyacı esnasında bu lekelerin farkına varılır, aslında gün içerisinde zaten bu lekeler oluşabilir fakat o an farkına varılmaz. Anne adaylarının büyük heyecan ve korku yaşamasına neden olan bu tür lekelenmeler, akışkan ve canlı bir kırmızı renkte olmadıkça çoğunlukla ciddi bir rahatsızlığın habercisi değildir. Kanama ve lekelenme, döllenmenin meydana gelmesinden itibaren on ile on dört gün içerisinde oluşan ve tutunma kanaması olarak adlandırılan bu durum, adından da anlaşılacağı üzere döllenen yumurtanın rahim içerisine yerleşmesi sırasında meydana gelmekte, daha sonra kanın kısa sürede dışarıya atılmasıyla sonuçlanmaktadır. Çoğu anne adayı bu lekelerin normal olduğunu düşünür ve çoğu zaman hamile olduğunun farkına varmaz. Bununla birlikte sıra rahim ağzında meydana gelen değişiklikler ve hormonal hareketliliklerden dolayı da gerçekleşebilecek bu tür lekelenmeler, gebeliğin ilk zamanlarında girilen cinsel ilişkiler veya egzersizler sonucunda da meydana gelebilmektedir.

Oluşan lekeler ciddi kanamalara dönüştüğünde zaman kaybetmeden Uzman bir doktora başvurulmalı ve başka istenmeyen durumlar ile karşılaşmadan gerekli tedavi görülmelidir. Asıl dikkat edilmesi gereken nokta eğer kanama kırmızı renkte ise bu kanama türü kahverengi olana göre daha da tehlikelidir. Fakat kahverengi kanama görüldüğü zamanda mutlaka doktora başvurmak ve kanamanın ne sebepten dolayı olduğunu öğrenmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu dönemdeki kahverengi kanamaların sebepleri şu şeklide açıklanabilir:

Plesenta Yerleşimi

Bu durumda kanama kahverengi halde görülebilir, kanama dediğimiz olay aslında lekelenme şeklindedir ve düşük riskinden bahsedilebilir. Az da olsa vardır bu risk. Bebeğin büyüyüp gelişmesi ile ve kendisine rahimde yer açmasıyla damarların çatlaması sonucunda da kanama görülebilir. Bu durumda da kanama lekelenme şeklinde görülür.

Bilinmesi gereken önemli bir husus ise şöyledir, kahverengi kanama, kanamanın az olduğunu gösterirken kırmızı kanama daha fazla kanamanın olacağını işaret eder. Fazla kanamaların anlamı da yukarıda belirttiğimiz gibi yüksek ihtimalle düşük olacağı riskidir. Kanama kırmızı renkte başlayıp kahverengiye dönüşmüş ise bu durum kanamanın ilerleyen zamanlarda azalacağı anlamındadır. Çünkü kanama devam ettiği sürece kırmızı, pıhtılaşıp kurumaya başladığındaysa kahverengine döner. Belirttiğimiz gibi kanama çok ve kırmızı ise düşük riski yüksektir mutlaka doktora başvurmak gerekir. Az ve lekelenme şeklindeyse bir de kahverengi ise düşük riski az bir ihtimaldir.

Gebelikte tutunma kanaması nedir?

Döllenmeden yaklaşık 10 veya 14 gün sonraya denk gelir. Yerleşme ya da tutunma kanaması şeklinde de ifade edilir. Döllenen yumurtanın anne adayının rahmine tutunması sırasında oluşur. Normal âdet kanamasına göre daha erken, damla damla, daha açık renkte görülür ve uzun sürmez.
" } ] }