{ "title": "Doğum Lekesi", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/dogum-lekesi.jpg", "date": "19.01.2024 16:41:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Doğum lekesi, doğumla birlikte ciltte etkili olan lekelerdir. Ciltteki damarsal sorunlardan kaynaklanan bir anomalidir. En fazla yüzde ve boyunda etkili olur. Ancak vücudun her bölgesinde doğum lekesi olabilir. Pembe tonlarından koyu mor renge kadar her renkte etkili olur. Genellikle sağlık açısından olumsuz bir etkisi olmasa da Uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Çünkü ilerleyen yaşlarda estetik olarak kişilerin sorun yaşamasına yol açabilir. Doğum lekeleri farklı türlerde olabilir.

Doğum lekesi çeşitleri nelerdir?

Hemanjiom: Ciltte kabartı şeklinde, kırmızı lekeler halinde olan doğum lekesidir. Adeta bir çileğe benzeyen görünümde olur. Damar çevresindeki büyüme fazla olduğunda bu tür doğum lekeleri oluşur. Hemen doğumun arkasından görülebilen ya da birkaç hafta içinde ortaya çıkan lekelerdir. Kız çocuklarda erkeklere göre 5 kat fazla görülen leke türüdür. Genellikle çocuklar 10 yaşına geldiğinde kaybolur. Lekelerin bir kısmı cildin kızarmasına, sarkmasına ve cilt hasarına neden olur. Kafadaki ve boyundaki doğum lekeleri duyma, nefes alma, görme gibi duyularda sorun yaşanmasına yol açabilir. Bu yüzden bu türdeki doğum lekeleri izlenmeli, iyileşme göstermiyorsa lazerle, ilaçlarla ya da cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Somon lekesi, leylek ısırığı: En fazla alında, ensede ve kirpiklerin olduğu bölgede görülen bu doğum lekelerinden somon lekeleri genellikle doğumla birlikte 1,5 yılda kaybolmaya başlar. Ancak leylek ısırığı yetişkin insanlarda bile görülebilir. Genellikle zararsız olsa da yetişkinlikte renklerini açıcı uygulamalar yapılabilir.

Porto şarabı lekesi: Boyunda, kafada, yüzde etkili olan bu doğum lekesi pembe, kırmızı renkte olabilir. Ancak lekeler giderek koyulaşır ve kalıcı etkisi vardır. Ayrıca sert şişliklere yol açabilir. Bu tür doğum lekeleri göz ve alın çevresinde olursa, kişilerde glokom değerlendirilmesi yapılmalıdır. Lazer tedavisiyle bu lekelerin rengi açılabilir, tamamen tedavi edilebilir. Tedavi mümkün olduğu kadar erken dönemde yapılmalıdır.

Sütlü kahve lekesi (Cafe au lait): Vücudun her yerinde görülebilen doğum lekesidir. Benek kadar büyüklükten, 1-2 cm'ye kadar büyüklüğünde olabilirler. Zamanla daha belirgin hale gelirler. Eğer sayıca fazla olursa, kişinin genetik hastalıklar bakımında incelenmesi tavsiye edilir. Eğer kalıcı olurlarsa lazer tedavisi ile yok edilebilirler.

Benler: Doğumla ortaya çıkan ben şeklindeki lekeler küçük, kahve siyah renkli olabilir. Yaş ilerledikçe büyüme gösterirler ve yok olmazlar. Küçük benlerin kanserleşme eğilimi yoktur. Büyüklerde estetik olarak rahatsız edici olursa, cerrahi operasyonla alınabilir.

Mongol lekesi: Kabarıklığı olmayan, kahve ya da gri mavi tonlardaki doğum lekeleridir. Kalçada, popo ve sırtta daha fazla görülür. Cildi koyu olanlarda daha çok görülen lekelerdir. Genellikle doğumdan 1-2 yıl sonra yok olurlar. Ayrıca tedavi edilmelerine gerek kalmaz.

Doğum lekesi nasıl geçer?

Doğum lekelerinin bir kısmı kendiliğinden yok olur. Geçmeyenler için uygulanacak tedavide lekelerin yerleşimine, genişliğine, büyüklüğüne ve kişideki yakınmanın derecesine göre bir yöntem belirlenir. Özellikle alında ve yanaklarda olan doğum lekesi daha kolay iyileşir. Boyutları küçük olanlarda tedaviye olumlu yanıt verir. Ancak yüzün ortasında bulunan lekeler biraz inatçıdır. Kollardaki ve bacaklardaki doğum lekeleri de geç iyileşir. Doğum lekesi tedavisinde renkleri de iyileşmeye etki eder. Büyük damarların sorunundan kaynaklanan mor lekeler, küçük damarlardan kaynaklanan pembe renklere göre daha zor iyileşir. Yüzeye yakın damarlardan kaynaklanan kırmızı doğum lekesi de kolay iyileşir.
" } ] }