{ "title": "Deride Lekeler", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/Deride-Lekeler-15.jpg", "date": "19.01.2024 02:31:53", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "Deride Lekeler, Derimiz vücudumuzu saran, dış etkenlerden koruyan duyu organımızdır. Derimizin görüntüsünü değiştiren lekeler oluşur. Deride lekeler doğuştan ya da daha sonra dış etkenler sonucu oluşur. Deride oluşan lekeler estetik açıdan çirkin bir görüntü oluşturur. Vücudumuzun her yerinde görülebilir. Derideki lekeler dünyamızı ısıtan güneşin zararlı ışınlarıyla oluşur. Güneş ışınlarının deride yaptığı lekeler kahverengi renktedir. Derideki lekeler beyaz renkte de olabilir. Beyaz renkteki deride lekeler lupus, vitiligo, malign melanoma ve mantar hastalıkları gibi önemli bir hastalığa işaret edebilir. Deride lekeler bazen zararsız da olabilir. Uzmanlar deride beyaz leke oluşumunun cilde renk veren hücrelerin zarara uğraması ya da hücrelerin rengi üretmemesi sonucu ortaya çıktığını belirtirler. Mantarın en çok görüldüğü yaz aylarında deride lekeler daha çabuk oluşur. Duşları sık almamak ve terli şekilde dolaşmak mantar oluşuma yol açar, bu da deride leke olmasına sebep olur. Deride lekeler açık ve koyu renkte oluşabilirler.

Deride Lekeler Neden Olur?

Kişinin uzun zaman güneş altında kalması güneşin zararlı ışınlarına maruz kalınmasıyla deride lekeler olur. Kullanılan ilaçlara tepki olarak deride lekeler oluşabilir. Deride lekeler kişinin kimyasal ürünlerle uzun süre temas etmesiyle olur. Günümüzde bronzlaşmak için kullanılan solaryum aletleri ile deride lekeler olur. Kişinin ailesinde daha önceki bireylerde deride lekeler varsa o kişinin de derisinde lekeler olur. Kalıtsal bir özellik sayılır.

Deride Lekeler Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde birçok tedavi yöntemi vardır. Deride lekeler için lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisi derinin soyulmasını sağlayarak deride lekeleri ortadan kaldırır. Deride lekelerde lazer uygulanırken yan etkilerini düşünmek gerekir bunlar yanma, kabuklanma, kaşıntıdır. Deride lekelere lazer tedavisinin iyileşme süreci ve yan etkilerinden dolayı müsait zamanda yaptırmalısınız. Deride lekeler için mezoterapi diye bir yöntem vardır. Bu yöntemde deriye cilt açıcı işlemler uygulanarak deride lekeleri soyarak ortadan kaldırılır. Derinin altına vitamin enjekte edilerek deride lekeleri tedavi edilir. Kimyasal birleşenlerle yapılıp üretilen kimyasal peelingler vardır. Kimyasal peelingler deri de soyulma yaparak derideki lekeleri tedavi eder. Kimyasal peelingler uygulandıktan sonra deride yanma, kızarıklık yapabilir, kullanırken dikkatli olunmalıdır. Deride lekeler için eczanelerden kozmetik kremler alınabilir. Kozmetik kremler güneş kremleri ile uygulandıklarında deride lekeleri tedavi ederler. Deride lekeler için evde kendimizde maskeler yapabiliriz. Evde uygulanan tedavi diğer tedavilere göre daha uzun sürer. Aşırı ciddi bir rahatsızlık değilse evde uygulanabilen bitkisel yöntemleri tercih edin.
" } ] }