{ "title": "Beyaz Güneş Lekeleri", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/beyaz-gunes-lekeleri.jpg", "date": "21.01.2024 09:26:53", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Beyaz Güneş Lekeleri, Sağlıklı bir cilde sahip olduğunu düşünen bir insanın bile bir anda yüzünde beyaz lekeler belirebilir. Genellikle zararsızdır bu lekeler. Farklı nedenlerden dolayı ciltte beyaz lekeler belirebilir. Beyaz lekeler genellikle vücudun belirli bir alanında derinin büyük bölümünde olabilir. Bu lekelerin olduğu bölgelerde tahriş ve kaşıntı olabilir. Yüzdeki bu beyaz lekelerin farklı nedenleri olabilir. Nedenlerinden bazılarını anlamak tedavide yararlı olacaktır. Ayrıca, insanlarda oluşabilecek kimi durumlardan kaçınmada yardımcı olabilir.

Samyeli

Kronik mantar enfeksiyonu olarak tanımlanır. Bu enfeksiyon olası sivilcelere engel olarak deride renksiz, yer yer oluşan lekelere neden olur. Vücudun değişik alanlarında beliren bu lekelerin rengi etrafındaki deriden daha açık ya da daha koyu renkte olabilir. Genellikle erkeklerde sırt ve gövde kısmını etkilemektedir. Güneş ışığı, yağlı cilt, nemli hava, sıcak ve aşırı terlemeye maruz kalınırsa beliren bu yaralar kötüye gidebilir.

Ala hastalığı

Bu hastalık, derinin pigmentasyon kaybıyla sonuçlanan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu beyaz lekeler, sanki de derinin bir parçasıymış gibi hissettirir. Ala hastalığı henüz tam olarak anlaşılıp bazı konularda açıklığa kavuşmuş değildir fakat oto bağışıklık sistemi hastalığı olduğu düşünülmektedir. Hafif bir travma ala hastalığının ilerlemesine sebep olabilir Yüz, eller ve ayaklar, genital bölgeyi, dirsekleri etkileyebilir.

Güneş Lekesi nedenleri?

Sebebi çoğu zaman güneş hasarına bağlıdır. Dağlık yüksek yerlerde (Atmosfer buralarda daha ince olduğu için ultraviyole ışınları daha fazladır), sivilce tedavileri esnasında güneşten yeterince korunmayanlarda çok güneşlenenlerde, deniz kenarında, sahilde büyümüş olanlarda, yeşillik açısından fakir yerlerde büyüyenlerde (Klorofil ultraviyole ışınları emer, bitki olmayan yerler ultraviyole ışınları yansıtır), karlı dönemi uzun olan bölgelerde yaşayanlarda (Kar güneş ışınlarını yansıtarak yoğunlaştırır), lazer veya peeling yaptırıp güneşten korunmayı ihmal edenlerde görülme oranı daha yüksektir. Güneş lekelerinin esmerlerde ve buğday tenlilerde melazma (Güneş lekesi) görülme olasılığı beyaz tenlilere göre daha yüksektir. Bununla birlikte beyaz tenlilerde de melazma (Güneş lekesi) görülebilir.

Ayrıca melazmanın strese bağlı olarak da meydana gelebileceği düşünülmektedir. Stres esnasında salgılanan hormonlar renk hücrelerinde değişikliğe neden olmaktadır.

Etkin faktörlerden bir diğeri hormonal sebeblerdir. Hamileliklerde, doğum kontrol haplarını kullananlarda, hormon tedavisi görenlerde güneş lekesi görülebilmektedir. Hormonlar renk hücrelerinin daha fazla çalışmasına neden olmaktadır. Melazma hamilelik lekesi olarak da adlandırılmaktadır.

Melazma (Güneş lekesi) tedavisinde leke kremleri nasıl etkili olur?

Leke giderici kremlerin çoğunluğu renk hücresinde renk maddesinin yapımını bloke ederek etkili olmaktadır. Bu ilaçlar kullanıldığında renk hücrelerinin çalışmasını geçici olarak engeller ve renk açılır. İlaç kesildiğinde renk hücrelerinin çalışma hızları normale döner ve leke tekrar görünür hale gelir. Günümüzdeki kremler renk maddesi yapımını durdurmak yerine, hücrelerin stresini azaltan antioksidanlar yoluyla etkili olmaktadır. Maruz kaldığı stres azalan hücrelerin çalışması normale dönebilmektedir. Geleceğin leke kremlerinin bu şekilde olacağı öngörülmektedir.

Melazma (Güneş lekesi) tedavisinde kimyasal peelingler nasıl etkili olur?

Melazma tedavisinde kimyasal peelingler deriyi soyarak ve yenileyerek etkili olur. Son zamanlarda kimyasal peelinglerin içine lekelere karşı etkili maddeler katılarak, birkaç çeşit asit kombinesiyle daha etkili peeling çeşitleri geliştirilmiştir. Derin kimyasal peelingler kılcal damarca zengin, kızarık ciltlerde ve çok esmer tenli olan hastalara uygun değildirler. Bu tür ciltlerde kimyasal peelingin aşırı etkisi renk hücrelerini uyararak lekenin koyulaşmasına sebep olabilir. Cildi açık renk olan ve hassas olmayan hastalara çok yüksek asit solüsyonlarını uygulamadan, hafif asitlerle kimyasal peeling uygulaması yapılabilir.
" } ] }