{ "title": "Bebeklerde Doğum Lekesi", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/bebeklerde-dogum-lekesi.jpg", "date": "21.01.2024 07:53:51", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Bebeklerde doğum lekesi, Yeni doğmuş bebeğinizin cildinde bazı lekeler vardır. Bebeğinizin cildinde olan bu lekeler, renk değiştirebilir. Doğum lekeleri diye adlandırsakta bu lekelerin bazıları doğumdan kısa bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Bebeklerde doğum lekeleri; kan damarları veya cilde renk veren pigment hücreleridir. Pigment hücreleri gibi, normalde ciltte bulunan yapıların aşırı büyümesidir. Pigment hücrelerin oluşumunda bir sorun olması sonucu ortaya çıkar. Bu nedeni damar ya çok sayıdadır ya da yapıları normalden farklı demektir. Pigmente lekelerde ise pigment hücreleri fazla sayıdadır. Bu lekelerin büyüklükleri değişkendir veya ciltten kabarık olabilirler. Bu lekeler vücudun farklı yerlerinde yer alabilirler ve farklı renklerde (Pembe, kırmızı, kahverengi, siyah) olabilirler. Doğum lekeleri önlenemez. Doğum lekeleri neden oluştuğu bilinemiyor. Yaygın inançlararın aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Bebeklerde doğum lekeleri genellikle zararsızdır. Yani bebekler için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerekmez. Bu doğum lekeleri zamanla kaybolur. Ama bebeklerde bazı doğum lekeleri, başka sağlık sorunları olabilir. Bu nedenle doğum lekeri olan bebeğinizi doktor kontrolüne götürün.

Bebeğin damarsal doğum lekeleri

Düz lekeler, hemanjiomlar (Damar benleri) ve şarap lekeleridir.

Düz lekeler: Bunlar, bebeklerde en sık görülen doğum lekeleridir. Yeni doğanların yaklaşık %30-50'sinde bu tip lekeler bulunur. Somon lekesi, melek öpücüğü, leylek ısırığı gibi isimlerle anılır. Çoğunlukla; alın, göz kapağı, ense, burun, dudak ve kafanın arkasında görülür. Bebeğiniz ağladığında veya vücut ısısı değiştiğinde bu lekeler daha belirginleşir. Bu lekeler, genellikle 1-2 yıl içerisinde kaybolur. Bebeğinizin kafasının arkasında yer alanlar erişkin döneme kadar kalabilir. Ancak zaten bebeğin saçları uzadıkça görülmez.

Hemanjionlar (Damar benleri)

Hemanjiomlar, cildin yüzey tabaklarında (Çilek hemanjiom) veya daha derinde (Kavernöz hemanjiom) olabilir. Çilek hemanjiomlar, ciltte hafif kabarık, parlak kırmızı renktedir. Bazen de bebeğiniz doğduktan birkaç hafta sonra ortaya çıkarlar. Karvernöz hemanjiomlar, cildin daha derindeki damarlardan köken aldıkları için mavimsi renkte olur. Hemanjiomlar ilk 6 ay hızlı büyürler ve sonra zamanla küçülürler ve renkleri solar. Bebeklerin %50'si 5 yaşında %90'ı 9 yaşında kaybolur. Bu lekelerin büyük olanların yerinde iz kalabilir. Özellikle bebeğinizin başında, boyun bölgesinde hemanjiomlar, bulunduğu yer nedeniyle görme, beslenme, solunum gibi foksiyonları engelliyorsa, kaybolmalarını beklemeyin ve tedavi ettirin.

Bebekte şarap lekeleri: bu lekeler, özellikle bebeğinizin baş, boyun, kol ve bacaklarda olur. Farklı büyüklükte olabilirler. Bu lekeler asla kendisi kaybolmaz, bebekler büyürken büyükleri artar yani çoğalır. Bu lekelerin zamanla rengi koyulaşır. Eğer bebeğinizin göz kapağında bu tarz bir leke varsa, bebeğinizi bir göz doktoruna götürmeniz gerekir. Çünkü bebeğinizin göz kapağındaki şarap lekeleri bazen glokom denilen göz tansiyonu artışıyla olabilir.

Pigment yapısındaki doğum lekeleri: Pigment, cilde rengini veren maddelerdir. Pigment yapısındaki doğum lekeleri en sık görülen lekelerdir. Sütlü kahverengi lekeler, mongol lekeleri ve benlerdir.

Sütlü kahve lekeler: Değisik tonlarda sütlü kahverenkli lekelerdir. Bebeğinizin her yerinde görülebilir. Bazen bebeğiniz büyüdükçe sayıları artar. Bu lekelerden çok sayıda varsa, bebeğinizi doktora götürmek gerekir. Alltta yatan başka bir hastalık olabilir.

Mongol lekeleri: bu lekeler, alt sırt bölgesinde ve kalçada, bazen de omuzda ve sırtta görülür. Mavi ve gri renklilerdir. Annelerin endişelenmemesi gerekir. Çünkü korkulacak bir şey yoktur.
" } ] }