{ "title": "Akciğerde Leke", "image": "https://www.lekeler.gen.tr/images/akcigerde-leke(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:41:05", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Akciğerde Leke, oluşumu bazı durumlarda ciddiye alınması gereken şekilde belirirken bazen de herhangi bir ciddiyet oluşturmadan belirti oluşturabilir. Akciğer göğüs boşluğumuzda olan, nefes alışverişinde oksijenin dokulara yayılmasına karbondioksit'in de dışarı atılmasını sağlayan bir çift organ olarak bilinmektedir. Akciğer işlevini yapısında var olan hava keseciklerinin sayesinde yapar. Kanserler bulundukları yerlerin adıyla bilinmektedir. Hava yollarının veya akciğer atardamarlarından bir tanesinin tıkanmasıyla oluşan hastalıkta akciğerin çökmesi denilmektedir. Akciğerde oluşan lekelerin şekline göre, büyüklüğüne ve yerine göre uzaman hekim lekenin oluşmasına göre birkaç ay sonra röntgen filmi isteyebilir. Akciğerde leke oluşumunun sebebini belirleyebilmek için daha ileri tetkikler ister. Tüberküloz iltihabında sonra da akciğerde lekeleri oluşmaktadır. Bu tip lekelerin çok uzun zaman kaldığı görülür. Akciğerdeki hücreler kimi zaman çeşitli etkenlerden dolayı kontrol edilemezler ve çoğalmaya başlamaktadır. Bu çoğalma sonrasında akciğerde ve çevresindeki dokularda tümörler oluşum gösterir. Bu halde ortaya çıkan hastalığa akciğer kanseri adı verilir. Akciğerde kanser küçük hücreli olan ve küçük hücreli olmayan olarak iki çeşitdir. Yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılan bu lekeler pigmenti artmış büyüklüğüyle ve çil boyuyla 5-8 santim arasında değişen zararsız çil oluşumlarıdır. Burada önemli olan husus leke olarak adlandırılan bu nodüllerin tomografideki görünüş özellikleri ve beliren yoğunluğu olmaktadır.

Akciğerde Leke Tanısı Nasıl Konulur?

Akciğer grafiğinde belirti gösteren şüpheli bir nodül ya da kitle durumunda hastaya bilgisayarlı tomografi çektirilir. Tomografide akciğerde nodül oluşumu veya kitle izleniyorsa tanının koyulması durumunda bazı işlemler gerekir. Tanı koyulmasa eğer işlem birkaç defa tekrar edilir. Yine tanı koyulmadığı zaman eğer tomografide görülen lezyon akciğerin dış kenarına yakın yerleşmişse, duruma göre sırttan ya da göğüs ön kısmından tomografi çekilerek iğneyle parça alınması tedavisine başlanır. Ardışık olarak balgam örnekleri alınır patolojik ve mikrobiyolojik incelemeler gerçekleşir. Bronkoskopi adında bir işlemle burundan veya ağızdan kameralı bir endoskop yapılarak nefes borusu ve bronşların incelemesi yapılır. Görülen patolojik bir yapı varsa eğer küçük parçalar halinde biyopsi örnekleri alınır ve patolojik incelemeye gider. Koyulan tanı eğer kanser olarak gelirse kanserin yayılımını değerlendirmek amacıyla bazı özel bir tomografi çekilir. Bunun sonucuna göre de hastaya uygulanacak tedavinin nasıl olacağı belirlenir.

Akciğerde Leke Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserinin çeşitliliğine göre benzerleri değişik olarak belirti gösterir. Akciğer hastası olan kişide hiçbir şikâyet olmaksızın rastgele çekilen akciğer grafiğinde bir leke olarak görüldüğü gibi inatçı öksürüklerle, kanlı balgamla, sırt ağrısı, göğüs omuz ağrısıyla, nefes darlığı gibi şikâyetlere neden olmaktadır. Akciğerde leke olması akciğer filminde diğer bölgelerin farklı bölgelerden değişik görülen herhangi bir alandır. Akciğerde leke belirtisi, bu bulgunun akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmemekte. Birçok ciddi olmayan faktörler olmaktadır. Mesela, tüberküloz iltihabı sonrasında lekeler meydana gelir. Bu sebepli lekeler çok uzun süre kalır ve endişe edilecek durumun pek söz konusu olmaz. Nadir olarak görülür. Lekenin şekline göre, büyüklüğüne ve yerine göre birkaç ay içerisinde bir röntgen veya sebebini belirlemesi için ileri tetkikleri ön görülür.

Akciğerde Leke Tedavi Şekli

Akciğerinde leke olan kişiler akciğerde leke tedavisini son aşamasına kadar bekletir ve tedavi olmazlar. Estetik amaçlı olarak giderilmek istenilen lekeler renk açıcı maddelerle giderilir ya da dondurularak yok edilir. Yüksek koruma özelliği olan güneş yağı kullanmakla bunların devamı önlenebilir veya yenilerinin çıkması azaltır. Akciğerde leke oluşumu dikkate alınmalıdır ve gerekli görülen tedaviye geç kalınmadan başlanmalıdır.
" } ] }